top of page

Μαρτυρίες συμμετεχόντων στο Πρόγραμμα NARM 2020-2022 που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο 2022

 

«…Το ΝΑRΜ, νευροθυμικό σχεσιακό μοντέλο, είναι ένα εργαλείο που εστιάζει στο Εδώ & Τώρα αφενός κι αφετέρου δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μία θεραπευτική διαδικασία η οποία εμπλέκει ενεργά τον θεραπευόμενο έτσι ώστε να έρθει σε επαφή με την επίγνωση των εμποδίων που υπονομεύουν την εκπλήρωση των εκάστοτε επιθυμιών του. Ο θεραπευτής με την φιλοπερίεργη διάθεση που διαθέτει λειτουργεί διευκολυντικά δίχως να δίνει κατευθύνσεις ή ερμηνείες ενώ παράλληλα με τον διάλογο που διαμορφώνεται στη διαδικασία αυξάνεται η επίγνωση και η κατανόηση των αναγκών από την πλευρά του θεραπευομένου. Χαίρομαι που επέλεξα αυτό το εργαλείο να εκπαιδευτώ το οποίο βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρον, πολύπλευρο και κυρίως ολιστικό.»

 

«…Εξαιρετική εκπαίδευση! Δίνει στους θεραπευτές σημαντικά εργαλεία για τη δουλειά τους αλλά και για την προσωπική τους ανάπτυξη. Μια προσεγγιση που δίνει ασφάλεια στη θεραπευτική διαδικασία. Προστατεύει το θεραπευτή από την υπερεμπλοκή και βοηθά τον θεραπευόμενο να πάρει την απόσταση που χρειάζεται ώστε να επαναδιαπραγματευτεί τραυματικές εμπειρίες.  Μοναδική εμπειρία, συναρπαστικό ταξίδι! »

 

«…Για εμένα μέχρι τώρα είναι μια πλούσια εμπειρία. Σίγουρα με έχει επηρεάσει στον τρόπο που δουλεύω χωρίς να μπορώ ακόμα να πω ότι έχω κατακτήσει την γνώση που έχω διδαχτεί ως τώρα. »

 

«…Η εκπαίδευση NARM ήταν μια τροφοδοτική διαδικασία μάθησης και ανάπτυξης για μένα. Το ίδιο το NARM είναι ένα όμορφο και πρακτικό μοντέλο για το πώς λειτουργεί η ζωή και το ελληνικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με βοήθησε να ενσωματώσω στη θεωρία και στην πράξη αυτά τα κρίσιμα θέματα της ανθρώπινης ανάπτυξης. »

 

«…Η προσωπική μου εμπειρία στο εκπαιδευτικό του NARM ήταν και συνεχίζει να βιώνεται ως ένα πολύ ενδιαφέρον ταξίδι σε επαγγελματικό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο. Είναι σα να ξεκαθαρίζει, με κάποιο τρόπο, τα κενά που υπήρχαν στο θεραπευτικό πλαίσιο (αλλά και ως προσωπικό βίωμα) στο πως αναδύονται κάποιες "ανεξήγητες" συναισθηματικές αντιδράσεις στις ζωές των ανθρώπων/θεραπευόμενων. Επίσης, δίνει μια ανοιχτή και συμπονετική προσέγγιση κατανόησης και εμπερίεξης των όποιων συναισθημάτων. Ήταν εξαιρετικά βοηθητικός όλος ο διαδικτυακός τρόπος διοργάνωσης. Ένα μεγάλο ευχαριστώ για το αποτέλεσμα.» 

 

«…Το NARM άλλαξε πραγματικά τον τρόπο που σχετίζομαι με τους θεραπευόμενους και με τον εαυτό μου. Με βοήθησε να κατανοήσω τα δικά μου επιβιωτικά πρότυπα και να βρω τις κατάλληλες λέξεις για να εξηγήσω τι ένιωθα ή βίωνα. Το NARM δεν είναι άλλο ένα εργαλείο που μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει στη θεραπεία, αλλά ένας τρόπος να είστε και να σχετίζεστε, ο οποίος είναι πολύ πιο μετασχηματιστικός.  Εκτίμησα πραγματικά το επίπεδο διοργάνωσης της εκπαιδευτικής ομάδας για την εκπαίδευση που μας παρείχε ακόμη και στην περίοδο της πανδημίας όπου τα ταξίδια ήταν αδύνατα, αλλά και για την υποστήριξη που προσέφερε. Το NARM είναι στην καρδιά μου και θα συνιστούσα αυτήν την εκπαίδευση σε οποιονδήποτε ασκεί το επάγγελμα του ειδικού της ψυχικής υγείας. Σας ευχαριστώ πολύ! » 

 

«…Η προσέγγιση NARM είναι κάτι παραπάνω από μια μέθοδος, από ένα θεραπευτικό εργαλείο. Είναι στάση αποδοχής και σεβασμού του εαυτού και του άλλου. Οι εκπαιδευτικές ενότητες είναι άρτιες και ολοκληρωμένες, θεωρητικά και βιωματικά( πρακτική εξάσκηση, προσομοιώσεις και ασκήσεις που συνδέονται άριστα με τη θεωρία). Η θεραπευτική προσέγγιση NARM με διευκόλυνε να βιώνω μια βαθιά αυτορρύθμιση, σύνδεση με τον εαυτό μου στο εδώ και τώρα και ταυτόχρονα σύνδεση με τους άλλους. Με υποστήριξε να συνδεθώ με την ζωτικότητα μου, την ενέργεια μου και να χωράω την πραγματικότητα μου ως έχει. Ενσωματώνοντας την προσέγγιση NARM στην θεραπευτική διαδικασία δουλεύω πιο ξεκούραστα χωρίς να προσπαθώ τόσο πολύ. Όντας σε επαφή με τον εαυτό μου μπορώ να "χωράω" τον θεραπευομενο-η και να δουλεύω με αποδοχή, σεβασμό στο εδώ και τώρα, χωρίς ερμηνείες, δίνοντας έμφαση στο δυναμικό του και στις ικανότητες του. Αντιμετωπίζοντας τον ως ενήλικα. » 

 

«…Η εκπαίδευση της προσέγγισης NARM ήταν για εμένα μια σημαντική στροφή στον τρόπο που προσεγγίζω τον εαυτό μου αλλά και   τους θεραπευόμενους. Είναι μια προσέγγιση που εστιάζει στο να αφουγκραζόμαστε τον εαυτό μας σε τρία επίπεδα: σώμα, σκέψη, ψυχή. Παράλληλα, επιτρέπεται στον θεραπευτή να μην «κοπιάζει» για τον θεραπευόμενο, αλλά να τον διευκολύνει να βρει την επιθυμία της καρδιάς του και να αναγνωρίσει τι τον εμποδίζει να ακολουθήσει αυτή την επιθυμία. Επίσης, σε αυτή την προσέγγιση η έννοια «αργός ρυθμός» παίρνει σάρκα και οστά. »

 

«…Βρέθηκα στο "σπίτι" μου. Ήρθα στην εκπαίδευση NARM με τo σκεπτικό ότι η αληθινή μου επιθυμία ήταν να μάθω περισσότερα για το αναπτυξιακό τραύμα και να παλέψω για το δικό μου τραύμα πρόσδεσης. Βλέπετε, σκέφτηκα ότι αυτό που έψαχνα σε όλη μου τη ζωή ήταν ο δρόμος που θα με οδηγούσε πίσω στο "σπίτι". Αλλά η πιο βαθιά μου λαχτάρα ήταν συγκαλυμμένη ... από κάτω. Τώρα τελειώνω την εκπαίδευση του NARM με τη βαθιά επίγνωση ότι πάντα ήμουν "σπίτι" μου. Καθώς επέτρεψα στους απόηχους των προηγούμενων φόβων και των παρανοήσεων μου να αποδομηθούν σιγά-σιγά και να απομακρυνθούν, βρέθηκα στο "σπίτι" μου· νιώθοντας ικανοποιημένη, γαλήνια και χαρούμενη με κάθε ανάσα.»

 

«…Η συμμετοχή μου στην εκπαίδευση NARM με βοήθησε πρώτα απ' όλα σε προσωπικό επίπεδο στο να δω βαθύτερα το δικό μου αναπτυξιακό τραύμα και να κατανοήσω το πώς και σε ποιο βαθμό καθόρισε την διαμόρφωση της προσωπικότητας μου. Η επαφή, η εξοικείωση μου με το μοντέλο αυτό με εξέλιξε και σε επαγγελματικό επίπεδο σαν ψυχοθεραπεύτρια και με έκανε να αισθανθώ περισσότερη ασφάλεια στο  να μπορώ να διαχειρίζομαι καλύτερα  περιστατικά  με θεραπευόμενους που έχουν παρόμοια θέματα. Ήθελα όμως να δώσω μεγαλύτερη έμφαση στο ότι η εκπαίδευση αυτή  από την μια με απελευθέρωσε με έναν τρόπο από παλιά εδραιωμένα μοτίβα μου και την ίδια στιγμή έδωσε ενεργειακό χώρο μέσα μου για περισσότερη ζωτική ορμή, ηρεμία και χαρά, επιτρέποντας τελικά στον εαυτό μου  να είναι ΚΑΙ ευάλωτος όχι μόνο δυνατός.»

Τα σχόλια παρατίθενται ανώνυμα για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Μαρτυρίες συμμετεχόντων στο 1ο Σεμινάριο ‘Εισαγωγή στην προσέγγιση NARM με τον Michael Mokrus που έγινε τον Νοέμβριο 2019:

" … Η φιλοσοφία και η πρακτική προσέγγιση ΝΑRΜ όπως παρουσιάστηκε σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο, μου έδωσαν την ευκαιρία να βιώσω μια ξεχωριστή εμπειρία και να αναλογιστώ μια σύνδεση σε θέματα ομάδας και πολιτισμικών διαφορών. Πιστεύω ότι η ολιστική προσέγγιση ΝΑRΜ που ενσωματώνει τόσο το νευρικό σύστημα όσο και τον σχεσιακό προσανατολισμό μπορούν να βοηθήσουν σε μια πληρέστερη κατανόηση του Άλλου αλλά και εμάς ως επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Παρέχει επικαιροποιημένες παρεμβάσεις κλινικής ανάπτυξης που χρησιμοποιούν σωματική συνειδητοποίηση και προσανατολισμό πόρων για να υποβοηθούν την αυτορρύθμιση στο νευρικό σύστημα."

 

«..Η εμπλοκή του ψυχοθεραπευτή σε μια διαδικασία μεγαλύτερης αυτοσυνηδειτότητας και σύνδεσης με το σώμα πιστεύω οτι μπορεί να βοηθήσει το ψυχοθεραπευτικό έργο και να λειτουργήσει προστατευτικά τόσο για τον θεραπευτή όσο και για τον θεραπευόμενο.»

 

«Γνώρισα τις βασικές αρχές της προσέγγισης NARM. Γνώρισα εργαλεία που με βοήθησαν στην προσωπική και επαγγελματική μου εξέλιξη..»

 

«..Oι μικρές συνεδρίες που έγιναν, και οι ασκήσεις με τα ζευγάρια, πολύ ωραίο υλικό που με επηρέασε, μου γέννησε σκέψεις και με μετατόπισε!»

 

«..Ήταν πολύ χρήσιμη και η θεωρητική εισήγηση και οι βιωματικές συνεδρίες με τον εκπαιδευτή, αλλά αυτό που πράγματι με μετακίνησε ήταν η δύναμη της ενσώματης εμπειρίας που ανοίγει άλλες δυνατότητες και προοπτικές. Πως η συνειδητοποίηση και η αποδοχή της σωματικής αίσθησης και εμπειρίας μπορεί να φέρει αλλαγή. Ήταν και ο λόγος που μου δημιούργησε την επιθυμία να συμμετέχω στην εκπαίδευση στη συνέχεια.»

 

«..Με άγγιξε και με ενέπνευσε ιδιαίτερα η ποιότητα της «παρουσίας» του θεραπευτή  μέσα στη θεραπευτική διαδικασία. Και το σημαντικό είναι ότι η παρουσίαση δεν έμεινε σε θεωρητικό επίπεδο αλλά αντίθετα μεταδόθηκε γνώση μέσα από βιωματικές ασκήσεις αλλά και μέσα από τον ιδιαίτερο τρόπο του διδάσκοντος να «φέρει» αυτό για το οποίο μιλάει.»

 

«Ήταν ενα πολύ γερό σεμινάριο και το ίδιο ισχύει για την διεξαγωγή και την οργάνωση …»

 

«Ένοιωσα ότι η αποδοχή που είχαμε από όλους και σε όλα τα επίπεδα ήταν ιδιαίτερα τρυφερή και φροντιστική»

Ευχαριστούμε όλες και όλους τους συμμετέχοντες στην ενημερωτική μας εκδήλωση για την προσέγγιση NARM που έγινε

το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου, στο φιλόξενο χώρο 

του Ιωνικού Κέντρου.

Η ενεργή παρουσία όλων και η δημιουργική αλληλεπίδραση εμπλούτισαν

την πρώτη μας αυτή παρουσίαση.

Σας ευχαριστούμε!

bottom of page